Κόστος κατασκευής βιοκλιματικού κτιρίου

Η άποψη ότι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι προνόμιο μιας ελίτ και ότι το οικονομικό κόστος ενός οικολογικού κτιρίου είναι υψηλό αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο. Αυτό όμως, είναι μόνο άλλο ένα μύθευμα που οφείλεται στο ότι ο περισσότερος κόσμος φοβάται γιατί δεν ξέρει τι είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και από την άλλη υπάρχει παραπληροφόρηση και έλλειψη ενημέρωσης στο σώμα των μηχανικών.

Το κόστος σήμερα για την κατασκευή μιας συμβατικής μέσης κατοικίας είτε το κτίσεις στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι είτε στη Πολιτεία και στην Εκάλη είναι περίπου 1000 ευρώ το τμ. Το ίδιο κόστος ισχύει και για ένα οικολογικό κτίριο. Στη φάση της μελέτης η βιοκλιματική αντίληψη σχεδιασμού και προσαρμογής του κτιρίου στο τόπο και το κλίμα δεν απαιτεί μεγαλύτερο κόστος.

Στη φάση της κατασκευής σκυρόδεμα χρησιμοποιούμε και εμείς όπως κάνουν και σε μία συμβατική κατασκευή, αλλά εμείς ζητάμε να μην μπει καρκινογόνος τέφρα λιγνιτωρυχείου. Χρησιμοποιούμε και εμείς μόνωση, η οποία μάλιστα δεν εκπέμπει χημικούς ρύπους (όπως χλωροφθοροάνθρακες και πεντάνιο) και είναι κατά πολύ φθηνότερη σε σχέση με τη συμβατική.

Αυτό ισχύει για κάθε φάση της κατασκευής και για κάθε δομικό υλικό (χρώματα, κονιάματα, βερνίκια, ξυλεία, κόλες κ.λπ.).

Φυσικά, ότι επιπρόσθετο βάλουμε το πληρώνουμε, αλλά αυτό συμβαίνει και σε μία συμβατική κατασκευή. Αν βάλουμε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ή ενεργειακά τζάκια εννοείται ότι θα έχουμε αύξηση γύρω στο 5% του συνολικού κόστους. Το κόστος αυτό, όμως, αποσβαίνεται μεσοπρόθεσμα λόγω μη χρησιμοποίησης συμβατικής θέρμανσης και κλιματιστικών.

σχέδιο παραδοσιακής κατοικίας

Τα παραπάνω αποδεικνύονται καθημερινά από εμάς, που εκδίδουμε άδειες σε όλη την Ελλάδα για οικογένειες μέσου ή ακόμα και χαμηλού εισοδήματος. Αντί να επιλέξουν μια συμβατική οικοδομή επιλέγουν την οικολογική, χωρίς επιπλέον κόστος και έχοντας την ηθική ικανοποίηση ότι ζουν υγιεινά.