Οικολογικά Υλικά

Αναφέρουμε , στη συνέχεια έναν κατάλογο από 10 προϊόντα που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι εγγυημένα «πράσινα». Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  1. HeraklithΩστενικός χάλυβας: Ο κανονικός δομικός χάλυβας προκαλεί μια μεταβολή του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί μετακινώντας μια μαγνητική πυξίδα κατά μήκος μιας ράβδου του σιδηροπλισμού. Χωρίς να υπερβάλουμε τονίζοντας τις πιθανές επιδράσεις αυτής της μεταβολής στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμηθεί, παραμένει γεγονός ότι πολλές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα γέρνουν πρόωρα λόγω της διαδικασίας της ενανθράκωσης και της επακόλουθης οξείδωσης των εκτεθειμένων ράβδων του σιδηροπλισμού. Ο ωστενικός χάλυβας, λόγω της χαρακτηριστικής του σύνθεσης, είναι μη μαγνητικός και ανοξείδωτος. Μοναδικό μειονέκτημά του, το υψηλό του κόστος.
  2. Ωμη Άργιλος: Η ωμή άργιλος, κατάλληλα σχηματισμένη με τη μορφή ωμόπλινθων ή χυτή σε καλούπια που μοιάζουν με αυτά του σκυροδέματος, αποκαλύπτεται ότι είναι ένα άριστο δομικό υλικό όσον αφορά στη μηχανική ανοχή, στη θερμική μόνωση και στη δυνατότητα «αναπνοής» των εξωτερικών τοίχων. Εξάλλου, σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου υπάρχει μακρά παράδοση στη χρήση αυτού του υλικού.
  3. Ασβέστης: Είναι ένα προϊόν που προτείνεται από τους υποστηρικτές της βιοοικοδομικής για κάθε τύπο επιφανειακών τελειωμάτων των τοίχων, επειδή «αναπνέει», επιτρέποντας έτσι μια σταθερή ανταλλαγή αέρα μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ εξάλλου, είναι εύκολη η συντήρηση και η ανακατασκευή του στις ζώνες που υφίσταται φθορές με τον χρόνο.
  4. Κόλλα από καουτσούκ: Οι κόλλες από συνθετικές ρητίνες μπορούν να γίνουν πηγές επιβλαβών αναθυμιάσεων για τον άνθρωπο. Αντίθετα, η κόλλα από καουτσούκ είναι φυσικό προϊόν, ατοξικό, αρκετά σταθερή, που διατηρεί τις συγκολλητικές της ιδιότητες στον χρόνο.
  5. Κετσές από καρύδα: Συνιστάται από το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Οικοδομικής Βιολογίας (Institut fur Baubiologie) του Ρόχενχαϊμ (Γερμανία), ως ένα από τα "πράσινα" υλικά. Ο κετσές από καρύδα έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν ηχομονωτικό υλικό σε επενδύσεις οροφών, όπου συμβάλλει σημαντικά στην απόσβεση των ταλαντώσεων και στην εξασθένιση της μετάδοσης των θορύβων.
  6. Ξύλο: Το ξύλο είναι ένα από τα κύρια υλικά της βιοοικοδομικής. Εκτός από αυτό, και παρά την αντίθεη διάδοση, το ξύλο αντέχει από τη φύση του στη φωτιά, όταν έχει το κατάλληλο πάχος. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του με επεξεργασίες και προϊόντα χημικής προέλευσης (εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, και ούτω καθεξής) που μπορούν να αποτελούν πηγή βλαβερών αναθυμιάσεων, αλλά να χρησιμοποιούνται και για αυτούς τους σκοπούς φυσικά προϊόντα.
  7. Ξύλο εμποτισμένο με μαγνήσιο: Εκτιμάται ιδιαίτερα στη βιοοικοδομική, ιδιαίτερα από τον καθηγητή και μεγάλο γκουρού της βιοοικονομικής Άντον Σνάιντερ (Anton Schneider) του Ινστιτούτου Βιολογίας της κατασκευής του Ρόζενχαϊμ, ήδη από το 1979.Μερικά από τα κυριότερα πλεονεκτήματά του, είναι η καλή θερμική και ακουστική του μόνωση, η ικανότητα αναπνοής, η μικρή υγροσκοπικότητα, το γεγονός ότι είναι ηλεκτρικά ουδέτερο και μη ραδιενεργό.
  8. Κερί από μέλισσες: Βαθμολογημένο με το 3 (το μεγαλύτερο βαθμό που μπορεί να δώσει το Ινστιτούτο του Ρόζενχαϊμ), το κερί των μελισσών είναι το καλύτερο μέσο για το φινίρισμα και την προστασία των ξύλινων δαπέδων και άλλων ξυλοκατασκευών.
  9. Πλέγμα γιούτας: Σην κατασκευή εσωτερικών μονωτικών επιχρισμάτων με βάση φόδρα από πλέγμα γιούτας, απορροφώνται οι τάσεις, λόγω της συστολής που προκαλεί η εξάτμιση του νερού του κονιάματος, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία μικρών ρηγματώσεων, και στην περίπτωση αυτή επίσης, πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στην οικοδομική.
  10. Φελλός: Είναι ένα άριστο μονωτικό και ηχοαπορροφητικό υλικό. Ο φελλός συμπιεσμένος σε φύλλα χωρίς κόλλα ή τριμμένος σε κόκκους, είναι ένα καλό παράδειγμα ενός φυσικού υλικού ανανεώσιμου και απόλυτα ατοξικού.

Που θα τα βρείτε.

Πριν από λίγα, μόλις χρόνια, ήταν, κυριολεκτικά αδιανόητο να βρει κανείς μερικά έστω απλά οικολογικά οικοδομικά υλικά, αλλά και τεχνολογίες ή υπηρεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος και ή έπρεπε να επιχειρήσει πειραματισμούς, παράγοντας και εφαρμόζοντας μόνος του κάποιες τεχνικές ή έπρεπε να καταφύγει στην εισαγωγή τους (και μάλιστα με μεγάλο κόστος) από το εξωτερικό.

Ευτυχώς, όμως, αυτή η εποχή πέρασε ανεπιστρεπτί και έτσι σήμερα κι η ελληνική αγορά κατακλύζεται από προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλού επιπέδου, αλλά και υπάρχουν κλαδικές και εξειδικευμένες εκθέσεις, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρει σχεδόν τα πάντα και μάλιστα σε τιμές ανταγωνιστικές των συμβατικών – και πολλές φορές ρυπογόνων – οικοδομικών υλικών.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία πλέον δικαιολογία για τη μη χρησιμοποίηση οικολογικών οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών, καθώς ο μύθος του υψηλότερου κόστους καταρρέει και αυτός σιγά – σιγά, με το «επιχείρημα της σύγκρισης του κόστους». Υπάρχουν πια οικολογικά θερμομονωτικά υλικά που κοστίζουν 5% φτηνότερα από τα συμβατικά. Υπάρχουν εναλλακτικοί σοβάδες που αν κανείς συνυπολογίσει το γεγονός ότι γλυτώνει το βάψιμο, κοστίζουν φτηνότερα από τους συμβατικούς. Γιατί τα χρώματα της ήπιας (και γενικά αποδεκτής!) χημείας, κοστίζουν το ίδιο με τα τοξικά συμβατικά.

Και αν ακόμη κάποια νεόφερτα υλικά και υπηρεσίες κοστίζουν παραπάνω είναι στο χέρι της ελεύθερης αγοράς και της αύξησης της ζήτησης να τις διαμορφώσει κατά το δοκούν και να τις ενσωματώσει στην καθημερινή οικοδομική δραστηριότητα...

Ας δούμε όμως τώρα μερικά οικολογικά δομικά υλικά και υπηρεσίες που βρίσκουμε στην Ελληνική αγορά.

(Η αναφορά αυτή δεν αποσκοπεί σε κάποιο όφελος οικονομικό για το γραφείο μας, αλλά γίνεται γιατί πιστεύουμε ότι προϊόντα και εταιρείες που κάνουν τη ζωή μας πιο ποιοτική και υγιεινή αξίζει να τα προβάλουμε και να τα στηρίζουμε σαν επαγγελματίες μηχανικοί αλλά και σας ενεργοί πολίτες)

1. Οικολογικά Θερμομονωτικά υλικά

Κατ’ αρχήν οικολογικά θεωρούνται εκείνα τα θερμομονωτικά υλικά που καλύπτουν τα εξής κριτήρια: Οικολογικά μονωτικά είναι:
Στην Ευρώπη βρίσκουμε και άλλα οικο-μονωτικά που κάλλιστα θα μπορούσε να τα είχε και η Ελληνική αγορά, όπως: Και τα τέσσερα προαναφερθέντα υλικά κοστίζουν ελάχιστα, είναι 100% ανακυκλώσιμα και 100% φιλικά προς το περιβάλλον.

2. Εναλλακτικά Κονιάματα

σοβάδες

Δεν είναι τίποτε άλλο από τέλειους συνδυασμούς κονίας και κεραμικών προϊόντων, διαφόρων κοκκομετρικών διαβαθμίσεων, που αποτελούνται, παραδείγματος χάριν, από θηραϊκή γη και κεραμάλευρα και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτατα ως επιχρίσματα σε νέες οικοδομές, ως κονιάματα δόμησης πλινθοδομών, σε εμφανείς τοιχοποιίες, και ούτω καθεξής.

Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι, πρώτα και κύρια, είναι φυσικά προϊόντα χωρίς χημικές προσμίξεις, ότι αντέχουν στο χρόνο και δεν χρειάζονται συντήρηση, καταργούν το βάψιμο χρωματίζοντας τις όψεις του κτιρίου σε διάφορες φυσικές αποχρώσεις και φυσικά, ότι έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερη αντοχή από τα κοινά επιχρίσματα.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά είναι:

3. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Τα συνηθισμένα, χημικά χρώματα περιέχουν δεκάδες ουσίες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία: βαρέα μέταλλα ή πτητικές ενώσεις, που ευθύνονται, σε σημαντικό βαθμό, για σοβαρά προβλήματα υγείας στον εσωτερικό χώρο ενός κτιρίου. Η συνεισφορά τους στο λεγόμενο «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου» είναι σημαντική.

Το λουόλιο, βενζόλιο, τριμεθυλοβενζόλιο, ναφθαλένιο, αλειφατικοί διαλύτες, ακετόνη και η φορμαλδεΰδη ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ακόμα και για περιπτώσεις καρκίνου.

Αντίθετα τα οικολογικά χρώματα ήπιας χημείας ή 100% φυτικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τους χρήστες.

Στη σημερινή εποχή γίνεται μαζική εισαγωγή ποιοτικών ευρωπαϊκών οικολογικών χρωμάτων, αλλά και αρκετές ελληνικές βιομηχανίες χρωμάτων παράγουν καλής ποιότητας χρώματα ήπιας χημείας.

4. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ

5. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ενεργειακό τζάκι

Βιοδυναμικά τζάκια και σόμπες με απόδοση έως και 75%.

6. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

7. ΚΕΡΑΜΟΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΕΣ

οικολογικά τούβλα

Υπάρχουν οικολογικά τούβλα; Φυσικά και υπάρχουν, σε μια αγορά όπου κυκλοφορούν τούβλα και κεραμίδια με αμίαντο και άλλες τοξικές ουσίες.

8. ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΥΞΗΣ - ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

γεω-εναλλάκτες

Τα συστήματα αυτά εκμεταλλεύονται τη θερμότητα των γεωλογικών σχηματισμών (αξιοποίηση της σταθερής εντός του εδάφους υπάρχουσας θερμότητας) που με τη βοήθεια ειδικών μηχανισμών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού ή κρύου νερού που με τη σειρά του είναι κατάλληλο για την θέρμανση ή ψύξη.

τοίχος από πέτρες μέσα σε μεταλικά πλαίσια